basisschool en internaat Sonart

KARMA-architecten is in samenwerking met OMGEVING en Zampone architectuur geselecteerd om deel te nemen aan de wedstrijd voor de bouw van een internaat en basisschool in Sint-Pieters-Woluwe. Het betreft een specifiek scholenbouwproject voor kinderen van foorkramers en scheervaarders. Dit project dient gerealiseerd dient te worden op de, als monument beschermde, site van de voormalige filmzaal Sonart. De beschermde gebouwen worden momenteel gebruikt door de Hogeschool voor Audiovisuele Communicatie ‘RITS’.

Om te voldoen aan de noden van de trekkende bevolkingsgroep van foorreizigers en schipperskinderen werd het Tehuis voor foorreizigers- en schipperskinderen in 1959 opgericht met een Nederlandstalige en een Franstalige afdeling. In 1984 werd een autonoom Nederlandstalig tehuis opgericht in de P.E. Devroyestraat te Etterbeek. Hiervoor werd een herenhuis met park gerestaureerd en omgebouwd. Ondertussen telt Vlaanderen 4 tehuizen voor foorreizigers- en schipperskinderen van het GO!. Het nieuw te bouwen internaat zal de campus Etterbeek vervangen.

Het te bouwen internaat op de Sonart site is opengesteld voor kinderen van 5 tot 18 jaar. Momenteel zijn er 100 internen. Zij worden volgens het ontwerp gehuisvest in een volume waarbinnen verschillende leefgroepen verblijven boven een grote open buitenruimte. De basisschool en de gemeenschappelijke ruimtes zijn op de gelijkvloerse verdieping (in direct contact met de buitenruimte) gesitueerd. De uitdagingen binnen het ontwerp in functie van daglichttoetreding en akoestiek werden in detail bestudeerd door het bouwfysisch ingenieursbureau Daedalos-Peutz.

Locatie
Sint-Pieters-Woluwe

Fase
Wedstrijd

Jaar
2016

Opdrachtgever
GO! onderwijs